2013 - 2014

zaterdag 8 februari 2014

NIEUWJAARSCONCERT

Trio Vélibèr

Rob Verment (dwarsfluit),
Chris Lingeman(cello)
Eric Berkley (piano)

Van Oeckelenkwartet
Wilma de Jong-van Bommel
Tjits van der Meulen
Nelleke Smits
Eltjo Prins

Aanvang 20.00
Kerk open 19.30

Entree: € 7,50- incl. koffie/thee

 

zaterdag 12 april 2014

Zaterdag 12 april 2014 is het 121ste concert gepland in onze serie.
Dit keer is een programma samengesteld rond het H. H. Hess kabinetorgel in het koor van de kerk.
Dit orgel werd gebouwd in 1792 en staat sinds 2012 in de Tolberterkerk.
Het is afkomstig uit het conferentieoord "De Ernst Sillem Hoeve" in Den Dolder.
Het heeft meer dan 25 jaar niet meer gefunctioneerd en moet dus gerestaureerd worden.
De firma Mense Ruiter heeft het weer bespeelbaar gemaakt.
Het programma dat wij bieden ziet er dit keer wat bijzonder uit.
Het wordt een avond waarin een start gemaakt wordt met de eerste restauratieactie die samen met bakker Staghouwer in Tolbert/Leek op touw is gezet.
Door de bakker worden "orgelpijpjes gebak" te koop aangeboden waarvan dertig cent van ieder pijpje ten goede komt aan het restauratiefonds.
Op deze avond zal door de bakker het eerste "orgelpijpje" aangeboden worden aan burgemeester B. C. Hoekstra van de gemeente Leek.
De heer Victor Timmer zal iets vertellen over de familie Hess.
Tussen de verschillende programmaonderdelen zal het orgel worden bespeeld.
De toegang is gratis, voor iedereen is er koffie of thee met een "orgelpijpje".
De avond begint om 20.00 uur en de kerk is om half 8 open.

 

zondag 25 mei 2014

Slotconcert

Vrouwenkoor Cantantes
o.l.v. Wilma de Jong van Bommel

Sybolt de Jong, piano

Het concert begint om 20.00 uur en de kerk is om 19.30 open.
Entree: € 7,50- incl. koffie/thee

 

vrijdag 21 juni

Vrijdagavond 21 juni j.l. presenteerde de Stichting Vrienden van de Tolberterkerk haar onlangs verkregen "Hendrik Hermanus Hess kabinetorgel" in een goed bezette kerk. Dit orgel is vermoedelijk gebouwd omstreeks 1792. Op het eerste gezicht lijkt het een gewoon statig antiek neoclassicistisch kabinet. In werkelijkheid bevat het een orgel dat zichtbaar wordt als de deuren worden geopend. Voordien stond dit instrument in het conferentiecentrum Ernst Sillem Hoeve in Den Dolder. Het werd al ruim 25 jaar niet meer gebruikt. Intensief overleg met de stichting "Vrienden van de Ernst Sillem Hoeve", de eigenaresse van het instrument, werd besloten om het orgel te verplaatsen naar het koor van de oude kerk in Tolbert. De Tolberter stichting nam op zich om de kosten van verplaatsing en herstel voor haar rekening te nemen. Daar tegenover stond dat zij mede eigenaresse is geworden.
In de overdrachtsovereenkomst is opgenomen dat het orgel een blijvende standplaats heeft in de kerk van Tolbert. Ondanks dat het jaren niet gespeeld had heeft een medewerker van orgelbouw Mense Ruiter het orgel weer laten spreken. Wel is een restauratie noodzakelijk. Tijdens de presentatie van vrijdagavond werden inleidingen gehouden door Herman Ruitenberg over "Een droom die werkelijkheid werd… hoe "Hendrik Hermanus Hess" naar Tolbert kwam. Door Victor Timmer over de wederwaardigheden over de bouwer: "Van kleermaker tot orgelbouwer" en verder over de technische gegevens van het instrument. De organisten Sybolt de Jong en Rinke van der Valle lieten het orgel horen, individueel en vierhandig, in verschillende werken afgewisseld met zang van het "Van Oeckelen kwartet". Het instrument samen met het kwartet klonk prachtig in deze ruimte. Voor kleine bezettingen een ideale omgeving.
Een verrijking voor het muziekleven in Tolbert en haar omgeving.