CONCERTEN 2018

vrijdag 1 december 2017

Lezing over het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach in kerk Tolbert

“Jauchzet, frohlocket!”…..Bij veel mensen klinkt thuis dit stralende openingskoor van het Weihnachtsoratorium van Bach maar ook zijn er veel concerten waarbij deze muziek van Bach wordt uitgevoerd en je komt na die eerste maten meteen in de kerststemming.
Het Weihnachtsoratorium bestaat uit zes cantates die destijds elk in zes achtereenvolgende diensten op verschillende dagen door Bach en zijn musici werden uitgevoerd. Hier zie je al een eerste verschil met de huidige tijd waarbij het hele Weihnachtsoratorium (of een aantal cantates eruit) klinken tijdens een concert.
Hoe is het Weihnachtsoratorium tot stand gekomen? Hoe heeft Bach de tekst muzikaal vorm gegeven? Hoe werd het Weihnachtsoratorium door Bach zelf uitgevoerd?
Zie hier een aantal vragen die Rinke van der Valle zal behandelen in een lezing over dit werk.
Verluchtigd met beeld en geluid zal hij onder meer schetsen hoe het Weihnachtsoratorium is opgebouwd en hoe Bach elementen uit de muzikale retorica gebuikt om een zo het juiste affect (gemoedstoestand) op te roepen.
De lezing wordt gehouden in de serie Muziek in d’Olle Buurt georganiseerd door de Stichting Vrienden van de Tolberterkerk.
Datum en tijd: vrijdag 1 december van 19.30 – 22.00 uur inclusief een pauze.
Plaats: in het koorgedeelte van de kerk in Tolbert.
De entree is € 7,50 inclusief een kop koffie of thee.

zondag 17 december 2017

Kerstconcert
20.30 uur
“Kerst met de Cantantes”
Koorzang en samenzang

Vrouwenkoor Cantantes
o.l.v. Wilma de Jong van Bommel
Sybolt de jong, orgel en piano

Gerrit van Honthorst, Aanbidding der herders (1622

zondag 16 december 2018

Kerstconcert in Tolbert
Op zondag 16 december 2018, om 20.00 uur (en niet op 23 december zoals eerder vermeld) kunt u in de sfeervolle kerk van Tolbert het kerstconcert bijwonen. Het concert wordt verzorgd door Jellegeert Postma (orgel) en Berta Kwant (fluit). Ook zal Harke Winter, één van de verhalenvertellers van het vertellerscollectief "Kom op Verhoal", een tweetal kerstverhalen vertellen, waarvan één, getiteld "De vierde herder", in de streektaal, Het Westerketiers.
Jellegeert Postma en Berta Kwant spelen onder meer werken van Bach, Buxtehude en Postma zowel samen als in een aantal solostukken.
Jellegeert Postma studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen achtereenvolgens orgel bij Wim van Beek, koordirectie bij Cees Rotteveel, kerkmuziek bij Caspar Honders, klavecimbel bij Jaques Ogg en schoolmuziek. Reeds vele jaren vormt hij een duo met de blokfluitiste Berta Kwant, met wie hij regelmatig concerten verzorgt in binnen- en buitenland.
Berta Kwant studeerde aan het Stedelijk Conservatorium in Groningen bij Kees Boeke en Baldrick Deerenberg. Zij studeerde af in Amsterdam bij Kees Boeke. Zij treedt regelmatig op, voornamelijk als helft van het duo met organist/klavecinist Jellegeert Postma.
Entree: € 7,50 inclusief koffie/thee
Volgend concert: 10 februari 2019, 15.00 uur. Ton van Eck , orgel en Anne van Eck, viool