Concerten 2020

Vrijdag 27 maart, 19.30 uur

Lezing over Bachs Hohe Messe

In de serie Muziek in d’Olle Buurt organiseert de Stichting Vrienden van de Tolberterkerk dit keer een lezing.
Rinke van de Valle zal spreken over de Hohe Messe, het vocale meesterwerk van Johann Sebastian Bach dat wereldwijd nog vaker wordt uitgevoerd dan de Matthäus-Passion.
De ondertitel van de lezing luidt: Bachs muzikale testament.
In de lezing zal Rinke van der Valle aan de hand van film- en geluidsfragmenten dieper ingaan op die achtergronden van dit meesterwerk.
Hij behandelt een aantal aspecten als: de lange ontstaansgeschiedenis, de opbouw, de woord-toonrelatie, de ontvangst van de Hohe Messe en de uitvoeringspraktijk.
De lezing wordt gehouden op vrijdag 27 maart 2020 van 19:30 – 22:00 uur inclusief pauze.
Plaats: Kerk van Tolbert. Entree € 7,50

 

Zondag 16 februari, 15.00 uur

Op zondagmiddag 16 februari om 15.00 uur geeft het Van Zijl Consort (viool, cello, fluit en klavecimbel) een concert in de kerk van Tolbert, waarin muziek wordt afgewisseld met poëzie van Rutger Kopland.

Het werk van Kopland ademt een sfeer van landelijke rust en verstilling, een zich openstellen voor onverwachte ervaringen in het hier en nu. De uit te voeren muziek van componisten als Bach, Marais, Purcell en Dowland kan een zelfde sfeer oproepen en verdiepen.
De sopraan Agnes van Laar zingt ter opening van het concert “Music for a while” van Purcell en ter afsluiting een lied van Dowland. Verder brengt zij twee prachtige aria's van Bach ten gehore. Ook van Bach is de triosonate uit het “Musikalisches Opfer”, een van Bachs laatste werken, gecomponeerd na een bezoek aan Potsdam waar een van zijn zoons hofcomponist was van Frederik de Grote.
Jos Verheul is een groot bewonderaar van de gedichten van Kopland; hij maakt ook zelf gedichten en zal enkele daarvan voordragen.
De entree is € 7,50 inclusief kop koffie/thee